Billedformat

DVD understøtter de to billedformater 4:3 og 16:9. Begge benytter samme billedstørrelse, men hvor 16:9 (anamorfotisk bredformat) billedet er horisontalt sammenpresset på en DVD og så strækkes ud under visning af DVD afspilleren.

4:3 er billedformatet på et traditionelt TV (Figur 1). 16:9 er billedformatet på et TV i bredformat (Figur 2). En spillefilm i 16:9 format vil på et traditionelt 4:3 TV blive vist som enten "letterbox" (Figur 3) eller som "Pan & Scan" (Figur 1).

MPEG filer indeholder i sig selv information om billedformatet. Denne information (et flag) indsættes af kodningsprogrammet. De fleste kodningsprogrammer indeholder mulighed for at sætte dette flag. Se det følgende billedudsnit fra kodningsprogrammet TMPGEnc:

Det burde være overflødigt at nævne, at det er en forudsætning, for at kunne vise billeder i bredformat, at kildematerialet skal være i bredformat. Hvis kilden er et mini DV kamera er formatet typisk altid 4:3. Enkelte forbruger mini DV kameraer har en indstilling omtalt som "bredformat", men det er en nytteløs egenskab. Den har ingen værdi, fordi den blot skygger for bunden og toppen af billedet, hvorimod billedet i sig selv stadig er i 4:3. Så i stedet for at billedet burde være bredere, er det blot beskåret fra 4:3 - så du mister nogle af billedets vinkler!

Du kan imidlertid godt lave film i bredformat med stort set ethvert mini DV kamera ved at anvende en særlig 16:9 bredformat konverter (fx fra OPTEX eller Century Optics), som optisk sammenpresser billedet i horisontal retning. Sådanne linser koster op imod halvdelen af et normalt mini DV kamera. I dette tilfælde vil du kunne anvende 16:9 indstillingen i dit kodningsprogram, da billedet er et ægte 16:9 sammenpresset i 4:3 format.

Enkelte rigtig gode semi-professionelle forbruger kameraer tilbyder nu et mere "ægte" 16:9 format. Dette skyldes en stor billedchip, der ikke benytter alle pixels i 4:3 indstillingen. Når du skifter til bredformat, vil resten af de horisontale pixels blive anvendt; kameraet optager faktisk med flere pixels i 16:9 end i 4:3 indstillingen. Enkelte af disse kameraer kan endog optage filmen anamorfotisk - dvs. lave en rigtig 16:9 film.

Hvad skal du gøre for at skabe en 16:9 film
For det første skal du sikre dig, at din film fil ved kodninger er markeret som en 16:9 film inden den flyttes over i DVD-lab som råmateriale. I DVD-lab's Projekt Egenskaber (menuen Project => Project Properties => 16:9 Display Mode), kan du indstille hvordan afspilleren skal vise 16:9 format på et 4:3 TV. De muligheder fu jar til rådighed er: Automatic - Player Decide (standard), Pan & Scan og LetterBox. I de fleste situationer vil automatisk Automatic - Player Decide nok være bedst. Pan & Scan indstillingen vil vise en fil på et 4:3 tv i Pan-scan (beskærer venstre og højre side, så det passer 4:3 billedet). Ved LetterBox vil der blive tilføjet sorte bjælker over og under filmen.

Ligeledes Projekt Egenskaber, under overskriften "Menu Aspect", har du mulighed for at vælge mellem Menu format som 16:9 Widescreen eller 4:3 Regular (All Compatible). Menu formatet vil forblive ens overalt i projektet.

At blande 4:3 og 16:9 på en DVD
DVD-lab er et udviklingsværktøj til en enkelt VTS. VTS er DVD slang for Video Title Set. Ethvert helt film projekt er et VTS. Specifikationerne for DVD tillader flere VTS'er på en enkelt DVD. I DVD-lab kan en VTS have flere film, men filmene vil blive afspillet i det format, som den første film er i. Det betyder, at medmindre du benytter det nedenstående trick, kan du ikke lande 16:9 og 4:3 på en DVD.

Hvis du virkelig ikke kan lade være: Tricket med at blande 16:9 og 4:3 på en DVD
Hvis du sædvanligvis har brug for at lave DVD'er med flere billedformater, er det bedst at investere i et fuldt udstyret program til at oprette fler-VTS DVD'er, som fx Scenarist (til 25.000 US$), om end du i en vis udstrækning kan gøre det med DVD-lab, som er et værktøj med en enkelt VTS.

Tricket går ud på, at mens du benytter 16:9 (formentlig spillefilmen) som "Movies", skal du benytte alle 4:3 klip som film menu. Du skal bare trække 4:3 filmen og dens lyd til et tomt menu vindue (du behøver ikke tilføje nogle knapper). Hvis der er et lyd til filmen, så indsæt det i menuens lydspor. I denne forstand er det ikke en rigtig menu, men vi drager fordel af det faktum, at en menu kan havedets egen film/lyd baggrund som en film menu. Det bliver nu en forgrund med et villet indhold.

Den vigtigste bagdel ved dette trick er, at du ikke kan tilføje kapitelmarkeringer - men på blandet billedformats DVD vil 4:3 filmene typisk være supplerende materiale, hvor der ikke er behov for kapitler. Endvidere, hvis du trykker på menu under afspilning, vil klippet blive vist forfra igen.

Snyde trick: Opret en 16:9 film fra en 4:3 kilde.

Det er indlysende, at hvis du vil miste noget af synsfeltet ved at lave et 16:9 billede ud fra en 4:3 kilde, fordi du må beskære kilden. Det vil kun være fornuftigt, hvis du vil gøre ud fra kunstneriske overvejelser. Et smart trick kunne være at benytte en enkel vidvinkel linse (0,7 eller deromkring) på kameraet for først at forstørre synsfeltet. Selv om du beskærer et sådant billede, vil du stadig få et større horisontalt synsfelt, end hvis du ikke anvender vidvinkel.

I mange tilfælde er dette den bedste måde at skabe en 16:9 film med et almindeligt 4:3 kamera. Blot benytte vidvinkel og så beskære billedet i forbindelse med DV til mpeg-2 kodningen. Du kan benytte indstillingen letterbox (bredformat indstilling) på dit miniDV for at sikre, at du optager med de sorte kanter på billedet, som du alligevel skal have skåret fra.

Her er hvordan du indstiller kodningen i TMPGenc Plus softwaren:
Start med en NTSC DVD skabelon, der danner 720x480 MPEG-2 film. I film indstillingerne skal du vælge billedformat 16:9 Display. (Dette sætter filens flag til 16:9, så afspilleren ved at den skal strække billedet). På fanebladet "Advanced" under indstillinger skal "Video arrange method" sættes til "Full Screen" (uanset hvad vil billedet strækkes til at udfylde skærmen) og herefter skal der på filtrene nedenfor vælges "Clip frame". Dobbeltklik på den og sæt både "Top" og "Buttom" til 60. Det var det hele, størrelsen efter klipningen skulle nu blive 720x360.

Sådan, klik på OK, luk indstillinger og du er klar til omformningen. Resultatet vil bliv en "snyde" anamorfotisk 16:9 fil til DVD.

16:9 Menuer
Du kan også oprette 16:9 menuer, se herom under 16:9 afsnittet under Menuer.

Progressiv eller Interlaced
Medmindre MPEG film filen er en overførsel fra en normal film, vil de fleste film være interlaced. Video kameraer, tv og andet forbruger elektronik fungerer primært med interlaced film signaler. Du kan måske være fristet til kode den interlaced film progressivt, men der generelt en dårlig ide. Det er et for drastisk skridt, det er altid bedst at holde en DVD film så tæt som muligt op ad kilden. Der er masser af diskussioner om at lave en video mere filmagtig, men nøglen hertil er ikke det progressive format. Filmen har især sit udseende i kraft af belysning og scene beskæring. Du kan ikke lave lave en god DVD ud fra en dårligt udseende video.